در این مطلب از وب سایتcatalog-design.ir و در ادامه مطالب دانستی های چاپ به معرفی و توضیحاتی مختصر درباره برخی دیگر از روش های چاپ پرداخته ایم

چاپ سیلک‌اسکرین چیست 

چاپ سیلک‌اسکرین یا «چاپ سیلک» روشی برای چاپ تصویر می باشد که در این روش از پارچه یا توری با سوراخ‌های بسیار ریز استفاده می‌شود. توری را در قابی ثابت می کنند و تصویر مورد نظر روی این توری نقش می‌شود. بعد از آن بخش‌هایی از تصویر که نباید رنگ بخورد را با ماده‌ای مسدود کننده بنام لاک حساس می پوشانند.  این قاب توری را در این حالت شابلون یا کلیشه می‌نامند. سپس زیرکار را با فشار کاردک یا غلتک به سطح چاپ شونده منتقل می‌کنند. رنگ یا زیرکار فقط از بخش‌هایی که مسدود نشده یه کاغذ یا سطح چاپ شونده منتقل می‌شود و تصویر روی آن ظاهر می‌گردد.

با این روش می‌توان بر روی مواد مختلفی، چاپ‌های تک‌رنگ یا چاپ های چندرنگ انجام داد. با استفاده از روش چاپ سیلک‌اسکرین می‌توان روی انواع مواد مانند پارچه، چینی و سرامیک و فلز و غیره چاپ کرد. با روش چاپ سیلک می‌توان روی اجسام با شکلهای مدور و غیر مسطح نیز چاپ نمود که از این نظر در بین روشهای چاپی منحصربه‌فرد است. این نوع چاپ برای چاپ تبلیغاتی بر روی اشیای گوناگون مثل تقویم و سررسید و لیوان و کاغذ بکار می‌رود.

چاپ سیلک انواع مختفی دارد که شامل:

۱-چاپ معمولی

۲-چاپ با لاک حساس برجسته آبی

۳-چاپ ترام

۴-چاپ پلاستی زول

چاپ سیلک در کشور ژاپن سابقه‌ای چند هزار ساله دارد.

چاپ ترموگرافی  چیست

چاپ ترموگرافی شیوه ای از چاپ برجسته می باشد.
در این روش چاپی توسط حرارت دیدن یک پودر مخصوص ایجاد می گردد و شبیه به حکاکی می باشد.  اما با استفاده از یک فرایند مختلف برای رسیدن به نتیجه موثر، چاپ برجسته را ایجاد می نماید. در دمانگاری یک پودر مخصوص که به جوهر حساس می باشد که بر روی کاغذ چاپ می شود اضافه شده است.  قسمت چاپ شده گرم است و باعث می شود تا پودر و مخلوط شدن آن با جوهر باعث بوجود آمدن یک طرح برجسته بر روی کار می گردد. این نوع چاپ قاعدتا در رده چاپ غیر تماسی قرار میگرد. در این نوع چاپ، در بخشهایی که از قبل تعیین شده برجستگی ایجاد می گردد. در این حالت برجستگی ایجاد شده شبیه به برجستگی ایجاد شده در چاپ با کلیشه های فلزی نر و گاهی نر و ماده که در ماشین چاپ ملخی یا لترپرس بدست می آید نیست، بلکه محل های خواسته شده در یک طرف کار، برجسته است. حال آنکه در برجسته سازی به وسیله ماشین چاپ ملخی برجستگی ایجاد شده در یک طرف ، باعث گود شدن طرف دیگر می شود. به دلیل اینکه ماشین ترموگراف با شیوه پاشیدن پودر بر روی سطح، بدون هیچگونه تماس، کار می کند این شیوه چاپ در رده چاپ های غیر تماسی قرار میگیرد. در نهایت این نوع برجسته سازی باعث می گردد؛ حروف برجسته و کاملا نمایان گردندد، در این مدل برجسته سازی قسمت برجسته شده،  قابل لمس هستند و به شکل بی نظیری نور را منعکس می کنند.

فلکسوگرافی چیست

فلکسوگرافی نوعی روش چاپی است که در آن از یک لوح چاپ منعطف و برجسته یا همان کلیشه استفاده می شود. این لوح را به سیلندر لوح دستگاه فلکسوگرافی می چسبانند.
روش فلکسو همان روش چاپی لترپرس یا همان چاپ با استفاده از حروف و تصاویر بزرگ و برجسته فلزی می باشد. و البته که این نوع چاپ بسیار کاربردی و امروزی تر از چاپ لترپرس است. با استفاده از این نوع چاپ می توان بر روی سطوح مختلف مانند پلاستیک، فویل، سلفون و کاغذ عملیات چاپ را انجام داد. از این روش در چاپ بسته بندی بلاخص بسته بندی مواد غذایی استفاده زیادی می شود. کاربرد دیگر این نوع چاپ این است که از آن می توان برای چاپ با یک رنگ یکنواخت و یک دست بروی سطح وسیع استفاده کرد.

کاربرد های رایج چاپ فلکسو عبارتند از : 
۱- کیسه های پلاستیکی
۲- لفاف های بسته بندی
۳- کاغذ دیواری
۴- مجلات
۵- ضمایم روزنامه ها
۶- کتاب ها
۷- فرم های اداری

فرآیند چاپ : 
کلیشه برجسته و منعطفی که به عنوان لوح چاپ در این روش از آن استفاده می گردد، از لاستیک قالب گیری شده و یا مواد فتوپلیمری که نواحی تصویری در آنها بالاتر از نواحی غیر چاپی است، ساخته می شود. برای ساخت کلیشه ها از روش های دیجیتال و آنالوگ استفاده می شود. فلکسو گرافی روش چاپی مستقیم است و این بدین معنی است که در این روش کلیشه آغشته به مرکب مستقیما با سطحی که چاپ تصویر بروی آن انجام می شود در تماس است. در این روش نوردی به اسم نورد آنیلوکسی مرکب را از منبع آن به سطح کلیشه منتقل می کند و کلیشه آنرا به سطحی که چاپ بروی آن انجام می پذیرد.  بر روی نورد آنیلوکسی حفره های وجود دارد که مرکب از آنها منتقل می شود و تعداد این حفره ها در واحد طول بیانگر دقت و کیفیت چاپ است.
اصطلاح آنیلوکسی به مواد تشکیل دهنده مرکب دستگاه مربوط می شده است که از مواد آنیلینی در ساخت آن بهره می گرفتند ولی با گذشت زمان و اینکه این مواد سمی بودند  استفاده از رنگ دانه ها در این روش چاپی معمول و مرسوم شد.  مرکب های متداول و امروزی  بسیار روان بوده و سریع خشک می شوند.

به زودی ... !